DEEL DE ERVARING!
     Professionele verf kwasten

Goed gereedschap is het halve werk.

Waar moet je aandenken wanneer je begint te schilderen met krijtverf/decoratieverf van Decoration? Het eerste waar je vast aan denkt is “welke kwast ga ik gebruiken?”. Denk na over wat je wilt verven en wat voor resultaat je wenst.

BLOKKWAST VOOR HET GROVE WERK

Voor grotere oppervlakte zoals een muur gebruik je best een blokkwast, hij kan een grote hoeveelheid verf mooi aanbrengen en verdelen zonder strepen. Een gebruikte kwast kan een oude look geven, de juiste strepen ontstaan hierdoor. Dit is vooral wenselijk wanneer u een decoratieve verftechniek wilt toepassen.

Meubelen kunnen het best geverfd worden met een ronde kwast, zo kun met de kwast in alle hoeken en spleetjes. Het formaat van de kwast is afhankelijk van de oppervlakte die je wil verven.

RONDE PATENT KWASTEN

Een patent kwast is wanneer de haren van de kwast op een punt lopen, deze kwast is perfect mooi strak verfwerk. Daarnaast heb je ook opgebonden kwasten, de haren hiervan gaan niet openstaan maar blijven mooi recht. Handig voor kozijnen of verfwerk mooi strak ergens tegenaan te brengen.

PLATTE BREEDE KWASTEN VOOR SLEPEN

Voor vernis aan te brengen gebruik je best een platte kwast, breng de vernis dus aan en wrijf hem zeker goed uit. Om het verfwerk te verzachten en kleuren licht door elkaar te laten lopen, zoals bij het effect glaceren, gebruik je best een daskwast.

Zijn er moeilijk bereikbare plekjes? Hier zijn penselen perfect voor.

De naam zegt het al zelf maar sjabloneer kwasten zijn ideaal voor het aanbrengen van sjablonen.

SJABLONEERKWAST MET SJABLOON VAN BESTEK

Zet de kwast haaks op het werk zodat er geen verf tussen het sjabloon en het oppervlak (de muur of het meubelstuk) kan komen.

Ik zelf heb een grote collectie kwasten, voor elk detail of/en voor elke kleur een aparte kwast. Op deze manier heb ik de controle over het verfwerk en laat ik niks aan het toeval over. Een goed advies nodig? Gewoon proberen, al doende leert men. Het draait erom het gevoel in de vingers te krijgen.

Denk aan de kwaliteit van de kwast, niks is zo vervelend als een kwast waarvan de haren loskomen en in het verfwerk blijven plakken. Een kwalitatief goede kwast is een milieu vriendelijke oplossing, dit is waarom ik zelf nooit met wegwerpkwasten werk. Een effectieve schoonmaak routine van de kwasten is dan wel nodig, ik gebruik vaak warm water en een sopje. Na het schilderen zet je de kwast in het water. Zorg ervoor dat al het water uit de kwast is bij hergebruik, anders verdunt het water de verf. Wanneer je de kwast later terug wilt gebruiken voor een tweede laag kun je hem best wikkelen in zilverfolie, zo droogt deze niet uit. Eventuele slijtage aan de kwasten geeft in sommige gevallen een speciaal karakter aan het verfwerk.