DEEL DE ERVARING!
     Back to the Classics

Veel interieur stijlen krijgen in ons collectief geheugen de stempel “Klassieker”, ik vraag mij soms af wat dat nu precies inhoudt. De strakke jaren ’50? ‘The New Romantics’ stijl uit de jaren ’80? Of moeten we nog meer terug in de tijd, bijvoorbeeld de Klassieke Oudheid? 

Voor mij is het dit alles en meer, ‘Back to the Classics’ is eclecticisme. Al deze stijlen die in ons collectief geheugen stand houden zijn echte “Klassiekers”. Met dit idee ging ik aan de slag, hoe kan ik deze met elkaar vermengen? Ik kreeg een beeld voor ogen, dat van een oude klassieke gouden wand. Later kwam toevallig een jaren ’50 kastje op mijn pad terecht, zo kreeg mijn project uiteindelijk vorm. De gouden wand

De gouden wand leidde mij naar een interessante zoektocht, één naar een goede kleurkeuze. Ik koos uiteindelijk voor de kleuren Cyprus white, Cinque Terre en uiteraard Gold. Maar laat je niet afschrikken! Andere gewaagde keuzes zoals Casper Blue en Santorini Blue kunnen een interessant kleurenspel opleveren. 

Ik begon met de grondlaag in Cyprus White, een warme kleur die direct een lichte ondertoon geeft aan de wand. Nadat deze laag droog was, ongeveer 5 uur later begon ik de Cinque Terre met de vernis te mengen. De Cinque Terre met zijn groen/ bruine tinten past zowel mooi bij Gold als bij Cyprus White. De vernis maakt de kleur transparanter, met een grote borstel maakte ik kris-kras strepen over de wand. Terwijl de verflaag nog nat was, haalde ik de stockinette boven om verf weg te deppen. Kies een patroon waarin je de verf weghaalt, dit zorgt ervoor dat je diepte krijgt in het verfwerk op de wand. Vervolgens mengde ik de vernis met Gold, met de stockinette bracht ik de Gold mix aan op de wand. Kies terug een interessant patroon, bepaal zelf hoeveel goud je op de muur aanbrengt. 

De wand was het perfecte startpunt voor het Klassieke interieur, het jaren ’50 kastje was de volgende stap.Het vintage kastje

kastje

Een gegeven paard mag je nooit in de bek kijken, tenminste dat zeggen ze wel eens. Toen ik dit kastje aangeboden kreeg was ik dat zeker niet van plan. Ik zag direct meerdere mogelijkheden om er iets mee te doen. Een mooi strak jaren ’50 kastje, welke creatieve doe-het-zelver wordt daar niet blij van?

Toen ik de gouden afwerkingen (de pootjes, de deurknopjes,…) zag, was de beslissing direct gemaakt. Dit kastje is perfect voor mijn ‘Back to the Classics’ interieur, de volgende keuze was ook snel gemaakt: Ik ging het kastje in Verdure Blue zetten. De reden was simpel: gemengd met de gouden afwerkingen staat Verdure Blue heel elegant. Wanneer je naar het kastje kijkt staat het net op hoge gouden hakjes. Super chique! 

Twee lagen Verdure Blue waren nodig om het kastje volledig te dekken. Maar een kleine hobbel kwam op mijn pad, door de dikte van de verf gingen de lades maar stroef open. Wat te doen? Ik mengde de Silken Wax met Verdure Blue, na deze laag aan te brengen kon mijn geluk niet meer op. Niet alleen had het geheel een nog klassieker effect, de lades gingen weer soepel open. 

Maar enkel een kastje en een wand maken geen interieur, de volgende stap was het samen zoeken van persoonlijke accessoires. 

 

Afwerking 

interieur

Iedere woning heeft een eigen gevoel. Wanneer je binnen loopt voel je direct de persoonlijkheid en de stijl van de eigenaar. Wanneer je jouw interieur bewust aan het aanpassen bent komt deze vraag dan ook veelal boven, tenminste bij mij toch: ‘Hoe zorg ik ervoor dat mensen mijn stijl herkennen?’. Een eerste kleine stap is het gebruik van accessoires, niets verteld zoveel als de kleine persoonlijke details die jij toevoegt aan jouw interieur. 

Om een voorbeeld en tegelijk een mooi verschil te tonen heb ik gekozen voor twee totaal verschillende stijlen in mijn afwerking: De ‘strakke’ jaren ’50 en ‘the new romantics’ jaren ’80 stijl. De centrale onderdelen (de wand en het kastje) zijn in beide interieurs hetzelfde, maar een groot verschil is direct zichtbaar. Zoek naar je eigen stijl, breng door kleine aanpassingen een groot verschil in jouw interieur. 

 

Tip voor dit interieur 

Detail schilderij

Pimp je accessoires! Je hoort het zo vaak, niets is zo persoonlijk als iets dat je zelf maakt. Maar ik vind dat iets zelf opknappen of “pimpen" daar ook toe behoort. 

Het schilderij uit ‘the new romantics’ interieur is een print van een schilderij ingelijst in een klassieke gouden lijst. Ik wou een iets meer hedendaagse look toevoegen, hiervoor heb ik de lijst eerst een laagje Gold gegeven. Daarna heb ik er een laag Cornwall Black overheen gebracht, toen de laag nog vochtig was heb ik met een doek delen van de verf afgewreven. Hierdoor kwam het goud er doorheen. De print heb ik voorzien van een laagje White Wash, dit is een menging van de kleur Snow White en een beetje vernis.

Bepaalde vormen of voorwerpen die op verschillende wijzes terugkeren geeft het interieur een spannende twist. Op het kastje zie je een mandje met rozen, als je goed kijkt zie je deze ook terug in de print aan de wand. Kies je accessoires bewust, kies ze omdat ze iets over jou vertellen. Voor die extra touch is ze zelf pimpen de perfecte oplossing.


Veel creatief plezier,
Brenda Baart