DEEL DE ERVARING!
     Chalk of the Town

Niemand kan het nog ontkennen, de ‘krijtlook’ in het interieur is weer helemaal ‘in’. Van grote muren in moderne kleuren waar men met krijt motiverende teksten op kan schrijven, tot kleine hebben dingetjes in de woonkamer die een pastel-krijt kleur krijgen. Chalk is letterlijk ‘The talk of the town’ in de woon- en interieur kringen. 

Toen een vriendin een paar weken geleden mij vroeg of ik haar hobby-kamer een hele make-over wou geven, kwamen wij samen al gauw terecht bij deze “chalk look’. Mijn vriendin is een creatieve bezig bij, geef haar textiel en zij maakt de prachtigste dingen. Het eerste wat ter spraken kwam was: hoe kan zij in deze kleine ruimte zo veel mogelijk werkmateriaal kwijt? Zonder veel loop ruimte te verliezen, en zonder dat het al te druk oogt. Ik had wel al een oplossing in gedachten.  Maar voor we daar aan toe waren was onze eerste opdracht… de muren.

 

KRIS / KRAS

Waarom niet Kris/kras? 

Soms komen mensen naar mij met een klein dilemma. Ze willen de muur niet effen schilderen, maar willen ook geen behang gebruiken. Een verftechniek op zo’n groot oppervlakte is soms een beetje eng. Wat als het niet lukt? Wat als na al dat werk, je het niet mooi vindt? 

Net als met grote meubelstukken verven is hier het belangrijkste: gewoon doen! Wees NIET bang, net als bij veel creatieve vakken kun je GEEN fouten maken. Alles is een proces van leren, en bij dit ook. 

Mijn vriendin gaf mij een kleine beschrijving van wat zij precies wou: iets speels, niet te druk, maar ook niet te strak. Verf is mijn passie, daarmee experimenteren is het liefst wat ik doe. Na enkele test platen gemaakt te hebben, heb ik voor haar een geheel nieuwe techniek bedacht. Met een toepasselijke naam: KRIS / KRAS

Het eerste wat ik gedaan heb is de wand verven met de kleur Carmine Red, daarna heb ik hem laten drogen. Het voordeel aan deze techniek is dit: de volgende laag Snow White,  moet je helemaal niet netjes dekkend en egaal er op zetten. Ik pakte een grote borstel en ging te werk, de truc is om deze laag zo snel mogelijk aan te brengen! Daarna ben ik met de raamtrekker over het oppervlak gegaan, de strepen heb ik kris/kras over en door elkaar heen getrokken. 

Bij een lange wand kun je dit best in een paar delen doen om te voorkomen dat de verf droogt voordat je het effect aanbrengt. 

Ik heb slechts twee muren in deze kamer in deze techniek uitgewerkt, de andere twee heb ik effen gelaten. Zodat het geheel niet al te druk zou worden, tip: Twijfel je over welke muur? Kies een muur met een raam, op deze manier moet je een minder grote oppervlakte doen en het effect oogt direct veel minder druk (door de uitsparing van het raam). 

Met de nieuwe techniek op de muren, kwamen we bij een ander leuk idee om uit te werken: de stoelen. 

 

school stoeltjes

 

Printing on wood? 

Mijn vriendin belde een paar dagen later aan, ze was naar een rommel markt geweest. Met de kamer al helemaal in haar hoofd werd ze plots verliefd op twee oude schoolstoeltjes, in haar enthousiasme had ze deze snel op de kop getikt. “Zie jij het ook al voor je, Brenda. Beide tegen die muur?”. Ja, ik zie het ook al helemaal voor me. Mijn vriendin is een echte bezige bij, dat merk je al. Maar ze heeft wel oog voor zo’n dingen. Samen bespraken we hoe we deze twee stoeltjes in haar interieur zouden kunnen verwerken, toen ik het idee opbracht om er tekst op te drukken was ze direct verkocht. 

Het eerste wat ik moest doen? Mijn materialen lijst opmaken. 

Wat heb ik nodig:

  •  Mystery Grey
  •  Vernis
  •  Kwast(en)
  •  Een inkjet printer (bij een gewone inkt printer loopt de inkt uit)
  •  Een pakkend, leuk tekstje (mijn vriendin koos voor de tekst ‘school’)

Het tweede? Direct aan de slag! Mijn vriendin kan niet eeuwig zonder haar hobby-kamer. De stoeltjes heb ik eerst een laag Mystery Grey gegeven. Tijdens de eerste droogtijd kon ik direct zien dat ze nog een tweede laag nodig hadden. Terwijl deze tweede laag aan het drogen was kon ik de tekst verfijnen.

Mijn vriendin had gekozen voor ‘school’, een leuk kadertje er rond gaf het direct een speels effect. Met zo’n dingen spelen is altijd leuk: lettertype, kader, afbeelding. Zoek wat jij leuk vindt! 

Nadat de tekst en de kader goed stonden, moest ik het geheel spiegelen. Zodat wanneer het geplakt op het oppervlak staat het wel leesbaar is. Nadat de lagen verf droog waren heb ik er een dun laagje vernis op gezet. Wanneer je dit doet moet je er voor zorgen dat je niet te veel vernis gebruikt en alles goed uitwrijft. 

De rugleuning waar ik de print op heb gezet heb ik pas als allerlaatste vernist, hierdoor was de vernis nog nat terwijl ik de print vast aan het zetten was. Na de bobbels en oneffenheden weg te vegen, heb ik de print een dag laten drogen. 

De volgende dag heb ik de print met een spuitbus terug nat gespoten, het vocht even laten intrekken. Daarna heb ik heel langzaam het papier verwijderd. Tip: Wrijft niet te hard op de plekken waar de afdruk zit, anders kun je de afbeelding er per ongeluk afwrijven. Doorheen het verwijderen van het papier heb ik telkens de spuitbus bij de hand gehouden. Dat scheelt al een hoop werk. Wanneer de tekst helemaal droog was heb ik er een laatste laag vernis over gezet. 

 

Optimale opberg ruimte

Optimale opberg ruimte 

Iedere ruimte biedt mogelijkheden, maar ook uitdagingen. Hoe zorg ik ervoor dat alles er in past? Een makkelijk antwoord zou zijn: zet er een grote kast. Daar past alles in, je doet de deuren dicht en klaar. Maar in een hobby-kamer moet alles toch in hand bereik liggen. Het idee van een open kast met daaronder een kast met deuren is ideaal. Al de grote of zware spullen die je niet in het zicht wilt hebben leg je vanonder in de kast. Al het materiaal dat je meer nodig hebt komt vanboven te liggen. 

De ‘Chalk look’ hierbij doortrekken was niet moeilijk. Kleine leuke kratjes in kleuren die bij de kamer passen zijn perfect om textiel, knopen, en andere materialen in te bewaren. Kleine potjes waar je normaal plantjes in zou doen? Daar kunnen ook pennen en potloden in. Ga op een originele wijze om met materiaal dat je thuis hebt liggen. Door het simpelweg een kleurtje te geven maar je een wereld van verschil.  

 

Pimp it up

Tip voor dit interieur 

Spring er op een originele wijze mee om! Wees niet bang om iets te verven. We herkennen het allemaal wel, dingen die je niet wilt weggooien maar die eigenlijk ook niet meer in het interieur passen. Meestal belanden ze dan op zolder, in de garage, of ergens in een kast. Kortom: ergens waar je ze voor een tijdje niet hoeft te zien. Wat jammer is want zoveel dingen kunnen prachtig in jouw interieur staan door ze een laagje verf te geven. 

 

Details project: 

Client: vriendin

kleuren palet: Mystery Grey, Casper Blue, Shabby Pink

Speciale toepassing: Kris-Kras verftechniek

Uitvoering: schilderen, inrichten, gordijnen (Decoration Team)