DEEL DE ERVARING!
     De METAMORFOSE van een stoel

U heeft een of meerdere stoelen die nog stevig en onbeschadigd zijn, maar een opknapbeurt of metamorfose nodig hebben. Het opknappen ervan lijkt een enorme klus, maar dat valt vaak mee. Ik laat u zien hoe u op een eenvoudige manier uw stoel(en) een nieuw leven geeft, passend bij uw interieur.

Via voorbeeldfoto’s uit mijn werkplaats leg ik u de metamorfose van uw stoelen uit. De stoel op de foto’s is een prachtig voorbeeld, omdat juist dit soort stoelen moeilijk op te knappen lijken. Deze stoel was nog stevig, maar de bekleding moest vernieuwd en aangepast bij de inrichting. En de kleur van het hout was te somber voor het interieur.

Benodigdheden:

  • Decoratieverf/krijtverf Montmartre Grey
  • Decoratieverf/krijtverf Snow White
  • Vernis
  • Voeringstof
  • Rodestof om te bekleden
  • Patroonpapier
  • Spelden, Schaar, kwasten

Alle benodigdheden vindt u in de webshop van Decoration.


Stoel

Stap 1, het zitkussen Verwijder het kussen. Onderzoek hoe het kussen bevestigd is op het frame. Bij deze stoel was hij aan de onderkant op een plankje geschroefd. Maar dit is in elke situatie anders. Het komt echter zelden voor dat het niet zichtbaar is of praktisch onmogelijk het kussen van de stoel af te krijgen. Kijk dus goed naar kleine spijkers, schroeven en dergelijke, met name aan de onderkant van de stoel. Verwijder het kussen voorzichtig en zonder al teveel te forceren om te voorkomen dat u het houtwerk en/of het kussen beschadigt.

 

Stap 2, het frame van de stoel Vervolgens ontvet u de stoel met ammoniak, verdund met water. Laat het goed drogen voor u een eerste, dunne laag aanbrengt met de decoratieverf van Decoration. In het voorbeeld heb ik Montmartre Grey gebruikt. Nadat de laag goed droog is, brengt u een tweede laag aan. Een primer is niet nodig. U laat de verf goed drogen.

Stap 3, een nieuw zitkussen Haal de stof van het kussen en leg de stof plat op een vel patroonpapier. Trek hem vervolgens over op het papier. Knip het patroon uit het papier en leg deze eerst op een door u gekozen stuk stof voor de voering. Dit kan een goedkope lap stof zijn. Speld het papier op de stof en knip de stof uit volgens het patroon. Leg het papier vervolgens op de bekledingsstof, speld hem erop als u tevreden bent (let op dat een eventueel patroon in de gekozen stof goed uitkomt) en knip de vorm uit. 

Let bij het knippen op: knip de vorm 1 cm groter dan het papieren patroon.

De goedkope voeringstof en de mooie rode stof die ik gebruikte in het voorbeeld zijn beide verkrijgbaar in mijn webshop, Decoration.

schuimrubber bekleden met voering

Wanneer het schuimrubber van het kussen nog in orde is, kun je deze hergebruiken. Is deze echter aan vervanging toe, dan bestelt u een nieuwe vulling bij Decoration.

Leg het schuimrubberen binnenkussen op het houten plankje en leg daar de uitgeknipte voerstof overheen. Bevestig de voering aan de onderkant met nietjes aan het houtenplankje. De bekledingsstof komt hier overheen, op dezelfde manier.

Stap 4, een extra verflaag voor een prachtig effect Ga met een droge kwast met weinig verf luchtig over de gedroogde Montmartre Grey decoratieverf  van de stoel. In het voorbeeld heb ik snow white gebruikt voor een lichte, frisse kleur.

Stap 5, de finishing touch Ten slotte werkt u de stoel af met twee dunne laagjes vernis, extra mat. Na elke laag laat je de vernis goed drogen. 

Na het drogen bevestigt u het kussen terug op de stoel.

Veel plezier met uw nieuwe stoel!

advies

Advies

Heeft u advies nodig over te gebruiken kleuren en effecten. Wilt u meer veranderen in uw inrichting dan alleen uw stoel(en), maak dan een afspraak met mij.

Veel creatief plezier,
Brenda Baart